söndag 27 mars 2011

IT och livet

Delar av senaste veckan tillbringade jag i Stockholm tillsammans med fem kollegor från skolan. Vi var på konferens som behandlade 'IT i skolan'. Många inspirerande föreläsare att lyssna på och vi fick många goda tankar och idéer för vårt eget IT-arbete. Tyvärr så har vi inte riktigt hängt med i denna utveckling och datorer, med allt som kommer till, är inget vidare integrerat i vår verksamhet. Sen måste man dock komma ihåg att den tekniska utrustningen bara är skalet av det hela. Det viktigaste är innehållet av hur man organiserar verksamheten och vad man gör av alla möjligheter. Kanske man inte ens når målen i kurserna bättre, men man vidgar begreppen och gör eleverna allt mer rustade för att klara sig bra i livet. En stor del av uppdraget.

Som exempel på vilka barn det är som kommer till skolan och hur vana många av dem är med den nya tekniken så visade en föreläsare ett klipp där hans 2-åriga dotter startade och låste upp en iPhone innan hon valde rätt App och startade det valda spelet. Imponerande! Vi ska vara förberedda på och kunna hantera denna kompetens hos barnen.

Om du själv har en iPhone och tycker det är lite krångligt att använda den, då har jag hittat en liten instruktionsfilm som kanske kan hjälpa dig. Faktiskt så är instruktören även här ca 2 år:



Man kan tycka vad man vill om detta, men sanningen är att dagens barn föds in i och tar för givet den verklighet som många av oss andra blivit tvungna att acceptera och lära oss. Dagens otroliga tekniska utveckling har framförallt flyttat in en stor del av världens bibliotek och en ännu större mängd kunskap till internet. Detta gör ju att vi till och med har tillgång till de flesta av svaren på våra frågor i mobilen som oftast inte ligger längre bort än vår egen ficka...

Till sist...
Idag var jag och hälsade på en väldigt nära släkting och mycket god vän till mig som kanske inte riktigt mår som han förtjänar. Hans ord kommer jag dock alltid att bära med mig och försöka leva upp till: "Det gäller att försöka leva så länge som möjligt, och att göra det så bra man kan!".

/Marcus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar